С тържествен ритуал във Военна академия „Г. С. Раковски“ бе открит кабинет на името на капитан Димитър Списаревски

В Академията бе открит Методически кабинет на катедра „ВВС и ПВО“. Това стана в деня, когато преди 79 години капитан Димитър Списаревски жертва живота си, за да не падат бомби над столицата. С решение на Академичния съвет кабинетът получи името на летеца-герой. Неговият барелеф е поставен на стената до вратата. Лентата прерязаха началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев, председателят на фондация „Български ВВС“ бригаден генерал от запаса Спас Спасов и началникът на катедрата полковник доц. д-р Росен Димитров.

„Тук е мястото да се споделят опит, проблеми и резултати при обучението“, каза началникът на Академията. Той подчерта приноса за обновяването на кабинета на фондация „Български ВВС“, състава на катедрата и други дарители със средства и труд. И призова да  не се забравят името и героизма на капитан Списаревски. В церемонията се включиха още офицери от ръководството на Военна академия, председателят на Българската авиационна асоциация бригаден генерал от запаса Пламен Богданов, преподаватели и слушатели, ветерани от ВВС и ПВО.

Първи в кабинета имаше честта да влезе полковник от запаса професор Павел Пенев, дългогодишен началник на катедрата. За живота и героизма на капитан Списаревски, повишен посмъртно в звание „полковник“, говориха слушателите капитан Георги Велев от авиобазата в Долна Митрополия и капитан Красимир Цолов от авиобазата в Безмер. В новооткрития кабинет се разказаха спомени за живота и делото на Списаревски и неговите бойни другари. Интересни мисли споделиха полковник от запаса професор Димитър Недялков, полковник от запаса професор Павел Пенев и Румяна Белухова, дъщеря на авиационния генерал Лазар Белухов.

Идеята кабинетът да получи името на Димитър Списаревски се родила, когато началник на катедрата е бил полковник доц. Румен Ячев. От тогава е барелефът, който сега е на стената до вратата, спомня си полковник доц. д-р Росен Димитров. Донесен е през 2014 г. от неизвестна дама, която го наследила от дядо си и държала да го дари именно на катедрата. В продължение на повече от една година, благодарение на усилията на състава на катедрата, кабинетът е факт. Така Военната академия има още една придобивка в интерес на учебния процес.

Денят на откриването и именуването на методическия кабинет на катедра „ВВС и ПВО“ на името на Димитър Списаревски има особено значение и в християнската традиция. На Игнажден съставът на катедра „ВВС и ПВО“ посрещна гостите на събитието с хляб и мед и си пожела те да са добри полазници и да носят със себе си късмета за добри дела.

На 20 декември преди 79 години е най-трагичният ден в историята на София, българската авиация и зенитна артилерия геройски бранят града от англо-американските бомбардировачи. Един от стражите на родното небе е капитан Димитър Списаревски, който без колебание отдава живота си и не допуска бомбите да падат по населението на столицата.

В този ден повече от всякога трябва да си спомняме и предаваме на поколенията уроците за чест, справедливост, патриотизъм. На тази свята дата свързваме историята на капитан Димитър Списаревски с бъдещето на нашите колеги и обучаеми, като името и споменът за славното му дело ще ни мотивират в забързаното ни ежедневие.