Първокласници получиха своите свидетелства във Военната академия

В края на тази учебна година няколко столични училища пожелаха да връчат свидетелства на своите първокласници в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“.

Красивата градина е гордостта на Военната Алма матер. Паркът е реализираната фантазия на виенския архитект Фридрих Грюнангер, който с творческа прецизност е проектирал и най-малките детайли, които ще израснат десетилетия след неговата кончина, но ще останат за идните поколения, както става с всяка безсмъртна творба. Изграден е през 1906 г. в английски стил, с  изчистени линии и буйна растителност. Идеята и инициативата за създаването на парка е на началника на военното училище полк. Вичо Диков. От Русия са изписани и закупени от Военното министерство над сто хиляди фиданки – липа, ясен, конски кестен, пирамидална топола, чинар, акация, явор, които посадили юнкерите и кадетите. По-късно са внесени и иглолистни дървесни видове, като бял и чер бор, смърч, туя.

Някога, в красивата беседка сред високите дървета е звучала музиката на военния духов оркестър, под диригентството на Алоис Мацак, на Филип Кутев и други талантливи музиканти.

В последния ден от тази учебна година паркът се огласи от детски гласчета и много смях, защото сред игри и забавления, няколко училища бяха планирали да връчат свидетелства за завършване на своите първокласници точно тук – в този красив и пропит с история великолепен парк.  

Да пожелаем весело лято на малките ученици – потенциални обучаеми във Военна академия „Г. С. Раковски“!