Премиерата на най-новата продукция на ВТК бе във Военна академия „Г. С. Раковски“

Премиерното представяне на документалния филм „Просто войник“ на ВТК се състоя официално във Военна академия „Г. С. Раковски“. Автор и режисьор е д-р Силвия Сиракова, оператори – Борислав Василев и Цветомир Ташков, продуцент – Тома Иванов, редактор – д-р Стоян Марков и режисьор по монтажа – Антон Вътев.

Творческият колектив бе поздравен от началника на Академията и домакин генерал-майор Тодор Дочев, според когото едно гледане на този филм не е достатъчно. За него разказът на тримата герои показва, че е сложно да бъдеш войник.

По този казус за заглавието авторът и режисьор д-р Силвия Сиракова изрази мнение, че е повече от достойно да бъдеш просто войник на Българската армия, в чиято история има низ от велики победи.

„Филмът е висококачествен и заслужава да бъде излъчван както по ВТК, така и по националните медии.“ Това е оценката  на Президента и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев за документалния филм за трима български воини от Първия ни батальон от мисията в Ирак преди близо 20 години. Приветствието от държавния глава към авторите прочете неговият съветник по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев.

„Най-вълнуващата част от разказа на тримата ни миротворци са преживяванията по време на атентата в база „Индия“, Кербала, на 27 декември 2003 г.“, посочи Румяна Станимирова, директор на Информационния център на МО. Тя отбеляза умението на авторите да покажат високия боен дух на българския войник.

„Филмът разбива някои митове и обяснява много точно защо тези хора с пагони не отиват за пари на мисия зад граница“, подчерта полковник от запаса проф. Димитър Йончев, консултант на филма.

Един от героите Мирослав Павлов казва, че дори не е знаел до края на мисията какви пари ще вземе, камо ли да мисли какво ще прави с тях. Другият герой Добрин Стоянов е категоричен „Парите бяха тема табу за нас!“. „Нас ни обединяват патриотизмът и любовта към България“, подчерта заместник-командирът на СКСО полковник Тодор Даков, който също е консултант на филма. Другият консултант е генерал-майор Деян Дешков, командир на Сухопътните войски.

Първи видяха филма военнослужещи от СКСО, близки на загиналите при атентата в Кербала, преподаватели и слушатели от академията, председатели и членове на военно-патриотични съюзи и организации.

Всичко в него бе от началото на нашето масирано участие в мисии зад граница. На 27 декември се навършват 19 години от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала, когато в следствие на експлозията загиват петима военнослужещи от първия български военен контингент, участвал в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. По традиция в края на декември с военни ритуали в различни гарнизони в страната отдаваме почит към всички български военнослужещи, загинали в операцията на Многонационалните сили в Ирак (операция Iraqi Freedom). Филмът „Просто войник“ е част от тази почит.

Героите на филма Добрин Стоянов и Стефан Драганов са от първите професионални войници в Специалните сили. Вече са в запаса. Мирослав Павлов още служи, като парашутист. Заедно решили да се включат в мисията и заедно преживели Кървавия Стефанов ден през не толкова далечната 2003 г. Помогнали си и оцеляли при атентата, макар че Стефан Драганов е най- сериозно раненият.

Възстановките са правени на полигон Марино поле, край Карлово, със съдействието на 10 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. По същото време един от тримата войници претърпял инцидент при парашутен скок в района на летише Чешнегирово, но вече се възстановява след двумесечна кома.